Még több információ a paleo diétáról

paleolitAzt mondják, hogy aki követi a paleo diétát az maximális sportteljesítményre képes és egészsége is kiváló lesz. Nagyon sok sportoló és csoport kezdte el követni tehát ezt a diétát és egyre több könyv jelent meg a témában. de nemcsak a sportolók részesítik előnyben, hanem azok is, akik el akarják kerülni az idegen fehérjéket és az emiatt kialakuló civilizációs betegségeket (szív- és érrendszeri megbetegedések, csontritkulás, acne, emésztőrendszeri megbetegedések, depresszió, migrénes fejfájás, autoimmun betegségek)

 

Variációk a paleo diétára

Robb Wolf és csoportja felvett néhány neolitikus élelmiszert is a megengedett táplálékok körébe, hogy ne csökkenjen a teljesítőképesség. A kemény edzések után édesburgonyát és jamgyökeret javasol.

Loren Cordain azt hangsúlyozza, hogy a sovány húsok és a tojás nagyon paleok. ezenkívül előszeretettel ajánlja a kókuszolajat.

Art deVany három alapelvre építi fel diétáját:

1. naponta háromszor kell enni és minden étkezésnek tartalmaznia kell zöldséget, gyümölcsöt és sovány fehérjét.

2. Időnként kihagyhatunk étkezéseket ezzel támogatva az alacsony éhgyomri vércukorszintet.

3. Kevesebb testmozgásra van szükség, de az tartson hosszan. Kerüljük a rövidebb, nagy intenzitású kitöréseket.

Ray Audette nem korlátozza a telített zsír fogyasztását és  fontosnak tartja, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket.

A CrossFit étrendben sok a fehérje és a sovány hús. Korlátlan mennyiségben lehet zöldséget fogyasztani. Az egyszerű diófélék, a magvak és a gyümölcsöt is megengedettek.

A Whole30 egy 30 napos paleo program, mely a fentiek szigorított változata. Csak nagyon kevés összetevők használható. itt már a méz és a stevia sem megengedett. Nincs alkohol sem. 

A Raw food Paleo követői nyersen esznek mindent, még a húst is.

Az úgynevezett Instincto Diet lényege a mono-evés (egy időben egy étel), hogy így irányítsuk az érzékeket. Középpontjában a nyers gyümölcsök, a tenger gyümölcsei, a hús, kevés zöldség áll és tilos a gabona és a tejtermékek fogyasztása.