A paleolit táplálkozás az emberi evolúció korából származó étrendet jelenti, amely a vadászó-gyűjtögető életmódhoz kapcsolódik. Az étrend alapja a hús, a hal, a tojás, a különféle zöldségek, gyümölcsök és magvak. A paleolit étrendben tehát kerülendők a gabonafélék, cukrok, tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek.
Az étrend elsősorban hús, hal, tojás, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásából áll és mindenképp kerülni kell a gabonaféléket, cukrokat, tejtermékeket és a feldolgozott élelmiszereket. A paleolit diéta segíthet a fogyásban is, mivel az alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérjetartalmú ételek felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat is.
A paleolit étrend jellemzően sovány húsok, halak, gyümölcsök, zöldségek, diófélék és magvak fogyasztásából áll. Ezek az ételek kevés kalóriát tartalmaznak és tápanyagokban gazdagok, de még a fehérjetartalmuk is magasabb. A paleo étrend által tehát kevesebb a finomított szénhidrát, így nem fog jelentős mértékben megemelkedni az inzulinszint, ezáltal a fogyás folyamata is megindul.
Az egyik legfőbb egészségügyi előnye a paleo diétának, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét, ezen kívül hozzájárul a vércukorszint normalizálásához és javítja az emésztést. Azonban nem mindenki számára javasolt a diéta, ugyanis az egyoldalú étrendből adódó tápanyaghiányok, illetve az állati eredetű ételek túlzott fogyasztása is kockázatot jelenthet, éppen ezért célszerű konzultálni egy szakemberrel.
Az étrend a teljes értékű élelmiszerekre, például húsokra, halakra, gyümölcsökre, zöldségekre, diófélékre és magvakra összpontosít és teljes mértékben kizárja a gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket és a feldolgozott élelmiszereket. Az étrend számos egészségügyi előnnyel járhat, mint például a fogyás, a jobb inzulinérzékenység, de ennek a típusú diétának potenciális egészségügyi kockázatai is vannak. Mivel több élelmiszercsoportot is korlátoz, ezért némely vitaminból kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, ez pedig fokozott kockázatot jelent.
A paleolit táplálkozás kihívást jelenthet a sportolóknak, akiknek magasabb kalóriabevitelre és szénhidrátbevitelre van szükségük az energiaszint fenntartásához. Ezen kívül a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása is problémás lehet, így számukra nem mondható ideálisnak ez a táplálkozási forma.
A paleolit diéta megvalósítása azt jelenti, hogy a feldolgozott élelmiszereket, cukrokat, gabonaféléket és tejtermékeket ki kell zárni az étrendből és helyette a természetes, egészséges ételekre kell összpontosítani. Fontos a megfelelő fehérje- és zsírbevitel biztosítása, valamint a zöldségek, gyümölcsök és magvak változatos fogyasztása.
A paleolit diéta elkezdése után számos pozitív változás tapasztalható lehet, megemelkedhet az energia- és a hangulatszint, csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, jobbá válik az emésztés és megindul a fogyás. Azonban az egyéni különbségek miatt ezek a változások nem mindenkinél jelentkeznek.
A paleolit táplálkozás jellemzően javítja az emésztést, mivel a természetes ételek könnyebben emészthetőek meg. Azonban, mint minden diéta esetében, a paleolitnál is adódhatnak problémák, ha túlzásba esünk, például, ha nem sütjük át a húsokat kellően.
A paleolit diéta alapvetően húson és halon alapul, így nem lehet teljes mértékben vegetáriánus vagy vegán paleo diétát követni. Azonban a zöldségek, a gyümölcsök és a magvak is fontos részei az étrendnek.
A paleolit diéta segíthet a vérnyomás csökkentésében, mivel az egészséges táplálkozás és a testsúlycsökkenés általában pozitív hatással van a vérkeringésre. Azonban fontos figyelembe venni, hogy az étrend hatásai egyénenként eltérőek lehetnek, így fontos az orvosokkal, szakemberekkel konzultálni, ha vérnyomás problémákkal küzdünk.
A paleolit diéta során fontos, hogy biztosítsuk a szervezet számára a szükséges tápanyagokat, különösen a rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A változatos étrend és a kiegyensúlyozott étkezés segíthet ebben és lényeges figyelembe venni a különböző ételek tápanyagtartalmát.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.
A Vitaking Multi Paleo Profi vitamincsomag kifejezetten PALEO életmódot követőknek készült.
A magas rosttartalmú útifű maghéj hatékony segítséget nyújt az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, fogyasztása azoknak is ajánlott, akik érzékeny bélrendszerrel rendelkeznek, vagy diétáznak.
A Herbaferm csepp gyógynövények természetes fermentációjával készül. Megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat.