Egyre több paleo étrendet követő ember használ kókuszolajat, mivel tápláló és igen finom az íz. Ráadásul hasonló állaga van, mint a vajnak, mégis semmi köze sincs a tejtermékekhez. Ráadásul ez egy igen jó választás, hiszen kiváló energiaforrás, így nem kell fáradtsággal, levertséggel sem számolnunk a diéta megkezdése során sem. A kókuszolaj további előnye az is, hogy nincs benne túl sok omega-6 zsírsav, mint a sertészsírban és a baromfizsírban.
A kókuszolaj egy kiváló élelmiszer, magas színvonalú termék, mely rendkívül telített és stabil, nagyon kellemes az íze és az aromája, ezért a legtöbb ember számára nagyon megfelelő.
Ráadásul a legkülönfélébb kókuszból készült terméket beilleszthetjük a diétánkba: a kókuszolaj mellett ott van a kókusztej, a kókusztejszín, a kókuszvíz, a kókuszliszt, a strong>kókuszpehelyés a kókuszvaj is. Egészen nagy kókusz-kultusz épült ki a paleo diétát követő emberek között.
Nézzük is meg, pontosan miért is érdemes kókuszolajjal főzni-sütni:
A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, ezért jól bírja a hőt, vagyis nem bomlik szét a főzés során sem.
A kókuszolaj hasznos többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.
A kókuszolaj közepesen hosszú szénláncú zsírsavai antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bírnak, így a bélflóra egyensúlyát is visszaállítják.
A kókuszolaj nem terheli le az epét, mivel könnyen emészthető, így az epehólyagos betegek számára kifejezetten ajánlott.
A kókuszolaj antioxidáns, így hatékonyan száll szembe a káros szabadgyökökkel.
A kókuszolaj különlegessége abban áll, hogy más étkezési olajoktól eltérően itt közepesen hosszú szénláncokat találunk a zsírsavakban. Ez rendkívül kívánatos a paleo diétában is, mivel rendkívül stabil és rendkívül jó hatással van a szervezet működésére. a kókuszolajban a legtöbb zsírsav laurinsav, ami az anyatejben is megtalálható és feladata, hogy kiépítse a csecsemő immunrendszerét. A laurinsav antibakteriális, gombaölő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.
A magas rosttartalmú útifű maghéj hatékony segítséget nyújt az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, fogyasztása azoknak is ajánlott, akik érzékeny bélrendszerrel rendelkeznek, vagy diétáznak.