A paleolit cukrok

Az már bizonyos, hogy a hagyományos cukor egy lassan ölő méreg. Viszont az édes ízek mindennapjaink része, ezért nem nagyon tudjuk elképzelni, hogyan is mehetne az élet cukor nélkül. Néhányan például azért nem kezdenek bele a paleo diétába, mert azt hiszik, hogy onnan kezdve le kellene mondaniuk a finom és édes ételekről. De ez egyáltalán nem igaz! A paleo diétában az a legjobb, hogy liszt és cukormentes finomságokat ehetünk korán reggel, vagy akár késő este is. Természetesen mint minden ételféleséget, ezt sem szabad túlzásba vinni! De vajon mit lehet cukor helyett használni?

stevia

Az első és legjobb választás a nyírfacukor. A nyírfacukor pontosan ugyanolyan édes, mint a cukor, viszont glikémiás indexe jóval alacsonyabb ennél, mindössze 7, ezért nemcsak a paleolit diétába, hanem a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. Számos vizsgálat szerint minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor.  A nyírfacukor főzésálló, tehát főzéshez, sütéshez kiváló. A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Arra azonban figyeljünk, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket, mert az arra érzékenyeknél nagy mennyiségben hasmenést és gázosodást okozhat. 

Szintén jó választás a stevia, ami egy dél-amerikai gyógynövény és természetesen nagyon édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a kivonatok 30-250-szer édesebbek a cukornál) és gyomorbántalmak kezelésére. A Stevia sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét. Egyetlen hátránya talán különleges mellékíze, ami miatt nem mindenki kedveli.

A harmadik paleo cukor az eritrit, egy olyan cukoralkohol, amit a gyümölcsökben is megtalálhatunk. Nagy előnye, hogy teljesen kalóriamentes, így a diétázók és a fogyni vágyók kedvenc cukra lehet. Nincs hatással az inzulintermelésre, ezáltal cukorbetegek fogyaszthatják. Édesítő ereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes, nincsen utóíze. Ugyanúgy felhasználható, mint a hagyományos cukor. Candida diétások is fogyaszthatják.

Paleo termékek ITT

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!