A paleolit étrend szigorúan kerüli a finomított cukrokat és mesterséges édesítőszereket, hiszen ezek az ipari forradalom vívmányai, amelyek nem voltak jelen az ősi vadász-gyűjtögető életmód során. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a paleolit diétát követők ne használhatnának természetes alternatívákat, amelyek kevésbé befolyásolják a vércukorszintet, és nem terhelik meg a szervezetet. Ebben a cikkben három ilyen édesítőszert mutatunk be, amelyek beilleszthetők a paleolit étrendbe: a nyírfacukrot (xilit), a steviát és az eritritet.
A nyírfacukor (lásd még: xilit, xilitol, xylitol) egy természetes édesítőszer, mely nagy népszerűséggel bír az egészségtudatos táplálkozás követői körében. Nem csupán ízletes és sokoldalú, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően jóval lassabb vércukorszint-emelkedést okoz, mint a kristálycukor, fogyasztását (természetes mértékkel) ezért cukorbetegeknek is ajánlják.
Hozzájárul a fogak egészségének fenntartásához, mivel a szájban található baktériumok a xilitet nem képesek lebontani, így a fogzománcot károsító savat sem termelik miatta. A nyírfacukor fogyasztása segíthet a fogszuvasodás és a fogínybetegségek kockázatának csökkentésében, gyakran alkalmazzák ezért fogkrémekben vagy rágógumikban. Prebiotikus hatással is bír, segíti a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását a vastagbélben, ezáltal hozzájárul a jó bélflóra fenntartásához. Mértékkel fogyasszuk, túlzott fogyasztása ugyanis hasmenést okozhat!
Nyírfacukor (Xilit) termékek a Multi-vitamin.hu oldalán
A stevia (lásd még: sztívia, jázminpakóca, lat. Stevia rebaudiana) egy trópusi és szubtrópusi területeken őshonos növény, melyet már a dél-amerikai őslakosok is alkalmaztak ételek édesítése céljából. Glikémiás indexe 0, tehát nem emeli meg a vércukorszintet, a stevia fogyasztását ezért cukorbetegeknek is ajánlják. Kalóriamentes, ezért kiváló választás diétázók számára, s bárkinek, aki igyekszik egészségesen táplálkozni.
Leggyakrabban por, csepp vagy tabletta formájában találkozhatunk vele a boltok polcain, s egyre több élelmiszeripari termék összetevői között megtalálhatjuk, például üdítőkben, cukorkákban és édességekben. A steviát természetes állapotában is alkalmazhatjuk, a leveleket az adott fogáshoz hozzáadva.
Stevia termékek a Multi-vitamin.hu oldalán
Az eritrit a steviához hasonlóan kalóriamentes, intenzív édesítőereje miatt pedig gyakran alkalmazzák a hagyományos cukor kiváltására. Íze hasonlít a kristálycukoréhoz, enyhén hűsítő aromája a mentolhoz hasonlítható. Glikémiás indexe szintén 0, jó választás ezért cukorbetegek és diétázók számára. Széleskörűen alkalmazható termékek, felhasználhatjuk például sütemények és más desszertek, pudingok és joghurtok, tea és kávé, jéghideg italok és jégkrémek, salátaszószok, dresszingek édesítéséhez.
Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.